dilluns, 31 de març del 2008

Què és Catalunya? (Cinquena part: una aproximació onicològica)

FETS:

1 - Una ungla creix de mitjana 0,1 mil·límetres al dia. Memoritzeu aquest dato i segui llegint.

2 - Una persona té, de mitjana, vint dits, distribuïts de la següent manera: deu a les mans i deu als peus. No és temerari concloure que cada persona té, sempre parlant de mitjanes, vint ungles. Comproveu aquest dato comptant-vos-les (les ungles) i seguiu llegint.

3 - A Catalunya hi ha, aproximadament, set milions de persones. Treieu el cap per la finestra i feu un mostreig de densitat viam si és veritat i seguiu llegint.


Arribats a aquest punt, els lectors de ciències ja sabreu més o menys cap on va el post d'avui. Però us prego que, sisplau, espereu uns minuts abans de continuar llegint, puix els de lletres encara estan obrint la finestra. Intentem anar tots alhora i no disgregar el grup, perfavort!

Tic, tac, tic, tac.

Vale. Sembla que ja hem arribat tots fins aquí. Ara feu-me el favor d'agafar un llàpits i una llibreta i copiar aquest...

...ENUNCIAT

Quants metros d'ungla es generen a Catalunya en un any?


RESOLUCIÓ

Sigui èquits els metros d'ungla que es generen a Catalunya en un any.

Com que en un any hi ha, de mitjana, 365 dies, una ungla en un any creix 365*0,1mm=36,5mm/any/ungla

D'altra banda, com que cada persona té, de mitjana, 20 ungles, una persona genera en un any 20*36,5=730mm d'ungla/persona/any

I com que Catalunya té 7.000.000 d'habitants, podem concloure que 7.000.000*730=5.110.000.000 mm d'ungla.

Finalment, ho passem a metres multiplicant pel corresponent factor de conversió i tenim que

èquits=5.110.000 metres d'ungla generats a Catalunya en un any.

O, per anar per nota, podem afirmar que a Catalunya es generen cada any 5.110 km d'ungla.

Que vindria a ser la distància entre Luxemburg i Yaoundé, capital del Camerún.



I ara, com d'habitud, per comprovar que heu assimilat els conceptes, uns debers:

1 - Calculeu quants metres d'ungla es generen a casa del senyor Venanci de Girona (que té sis fills) en una dècada. Sigui quin sigui el resultat, si demà us el trobeu pel carrer, feliciteu-lo.

2 - Extrapoleu la data de naixement d'aquesta senyora a a través de la longitud de les seves ungles. Si ho heu fet bé us ha de sortir que és molt i molt vella (i encara més i més marrana).



Què més és Catalunya?
Primera part: una aproximació trigonomètrica
Segona part: una aproximació econòmica
Tercera part: una aproximació viària
Quarta part: una aproximació gravitatòria

10 comentaris:

Jordi Casanovas ha dit...

1 - Si donem per fet que el Senyor Venanci, viu amb la seva muller i amb els sis fills a casa seva, ja que cap d'ells encara no s'ha emancipat degut a la precarietat laboral i social i a que prefereixen quedar-se a casa dels pares aprofitant-se de la cuina i rentadora gratuïtes que això suposa indicant un grau de immaduresa considerable, 58400 mm.

2- eeeeecs!

Sergi ha dit...

Jo no ho tinc tan clar com en Jordi. El càlcul que fa deu ser correcte, ja que per gent de ciències com nosaltres això no suposa cap inconvenient, però jo no puc saber l'estat d'emancipació de la prole del senyor Venanci de Girona (que té sis fills), i si la seva dona encara segueix suportant-lo. Caldria un sistema d'equacions per tenir en compte totes les variables, i només es pot respondre amb probabilitats (Bayes, total... ara no sé...).

Ara, que si me'l trobo, el felicitaré, no pateixis. Si em trobo a la dona de l'altre problema, no la felicitaré pas, al contrari.

Aida ha dit...

jo al final m'he fet un embolic amb els zeros aixi que he optat per no presentar-me a l'examen... Pel que fa a la senyora de les ungles... francament... no se que dir... algu te unes alicates, que vaig a fer-li un favor? xDD

estrip ha dit...

Però no has tingut en compte aquells al quals se'ls diu que són carn i ungla. Això faria baixar els metres, segur.

chamb ha dit...

siguem rigorosos,

el promig de dits no arriba a 20 per persona. Hi han més persones que els falta una extremitat que no pas gent amb dits extres. Jo crec que el promig nacional d`ungles esta al voltant de 19,989. Molts podrieu pensar no cal ser tan rigorós ,però aquest diferencial pot suposar ben bé una distancia de sant vicenç dels horts a El Papiol.

Jesús M. Tibau ha dit...

Cal tenir en compte que, tal com juga el Barça, per exemple, o tal com es comporten alguns líder s polítics, d'aquests quilòmetres d'ungles ens en mengem uns quants.

Zincpiritione ha dit...

jordi, correcte! Però amb 58 metros i mig d'ungla el senyor Venanci de Girona (que té sis fills) i família no podrien superar la dona de la foto (eeeeeeeeeeecs!)

Bayes! Quins records, XeXu... El senyor Bayes, i el senyor Ruffini, i el senyor Taylor, i el senyor Lagrange segur que haurien estat grans amics del senyor Venanci de Girona (que té sis fills).

aida, no sé si amb unes alicates n'hi hauria prou! Potser també caldria un taladre, unes estenalles i unes quantes claus allen (que mai serveixen per re, però sempre queda bé dir-ne que en tens un joc)

Jajajajajaj, estrip! Sempre val més ser carn i ungla que cul i merda...

Ben cert chamb! O hasta una distància equivalent a la que separa el Segre del Llobregat...

Sí, Tibau! I el pitjor de tot és que em temo que se'ns acabaran les ungles i encara ens quedaran motius per seguir rosegant... i haurem de continuar pels repelons!

Yeral ha dit...

Jo he de reconèixer que m'ha agradat moolt aquesta aproximació... però que mal alumne com he sigut fins ara, no faré els "debers". Apali, nanit.

El veí de dalt ha dit...

A la famñilia del Sr. Venanci, que és de Girona i té sis fills, tenen un problema: es mengen les ungles i, especialment, allò marronós que hi ha dessota la part més blanca. Per la qual cosa, podem dir que estan ben alimentats.

La senyora aquesta no has dit que ja està fossilitzada amb l'arbre que té al darrera i que les seves ungles no són res més que la fusió de les seves ungles amb les branques d'aquell.

I per cert, algú que tingués ungles podria pujar a dalt a casa rascar-me l'esquena? És que és el major paler que em poden donar.

Zincpiritione ha dit...

yeral, doncs ho sento, però no elimines matèria i a l'examen de fi de curs t'hauràs d'examinar de tot! :P

veí abans que em rasqués l'esquena aquesta senyora deixaria que m'ho fes l'eduardomanostijeras, que com a mínim se'l veu més netet...