dilluns, 8 de setembre del 2008

PLSVT 2008-2009

Ara que s'ha acabat l'estiu i que tot torna a l'anormalitat habitual, un servidor comença a fer plans de cara a la temporada 2008-2009. I entre les moltes coses que cal planificar, hom considera prioritari el Pla de Lectures d'un Servidor pels Viatges en Tren 2008-2009 (PLSVT 2008-2009).

És cert que la literatura i l'atzar van sovint lligats, però convé tenir també algun as a la màniga per si la improvisació falla. És per aixòs que, per tal d'anar donant forma al PLSVT 2008-2009, us agrairia que em proposéssiu coses per llegir que estiguin bé però que no tinguin massa anomenada popular, ni surtin a les llistes dels més venuts, ni se'n parli gaire pels puestus, ni re.

L'únic requisit que us demano, perfavort, és que el llibre recomanat faci menys de mil centímetres cúbics de volum, puix anar pel món amb un tetrabrik de litro (o equivalent) sota el braç és força incòmode.

Gràcies de nou per la vostra col·laboració (i, sobretot, sobretot, sobretot, moltíssimes gràcies pels 74 vots i les cinc estrelles que ens fan líders momentanis!)

24 comentaris:

Anònim ha dit...

Recomano:
Metafísica del tubs, d'Amélie Nothomb (pesa poc i es pots guardar a qualsevol lloc, i a més està molt bé).
Pnin de Vladimir Nabokov, que si no l'ha llegit segur que li encantarà.
La Creació del Mite Lluis Companys, que tot i que és una mica totxo, fa País (segur que la Feliu ja se l'ha llegit!).
I si quan ha acabat amb tot això encara li queden ganes de llegir:
El llibre del Job de Francesc Pujols (canela fina!).

Anònim ha dit...

Aixins a bote pronto se m'acut:
— Acte de violència, del Manuel de Pedrolo
— La barbarie de la ignorancia, una entrevista a George Steiner (aquest personalment el trobo brutal)

Ambdós són curtets, i diria que no massa coneguts. Ja ens comunicarà quins llibres formaran part de la seva PLSVT.

Salut!

Anna Tarambana ha dit...

Jo sense cap reserva, li recomano el catàleg d'Ikea, disponible als quioscs que val 1'50 però te'l reemborsen si vas a la botiga. Molt lleugeret de llegir.

A banda d'aquest qualsevol de l'Anna Gavalda. "La dama de blanc" del Wilkie Collins, "Seda" del Baricco... hi tinc especial debilitat.

NeoPoeta ha dit...

Jo em vaig llegir, farà un temps, La frontera invisible de Joan Manuel Gisbert, que es podria definir com a novel·la negra amb tocs de metafísica, situat a principis de segle... Molt interessant.
En segon lloc, i aquest ja es, sens dubte, una novel·la còmica, Eric de Terry Prattchet. Jo vaig riure molt, en general amb qualsevol llibre d'aquest paio.

I una altra cosa que et recomano es que et deixis perdre per alguna llibreria, i quan trobis algun llom (de llibre, s'entén) que et cridi l'atenció, ja sigui pel títol, el color o el nom de l'autor, l'agafis.
A vegades penso que tu no tries al llibre, sinó a l'inrevés...

Vaja, sort amb la búsqueda!

Anònim ha dit...

personalment (ja que no ho puc fer des de cap altre perespectiva) et recomano l'últim de Marcial La fuente Estefanía. Sobretot l'últim, per a evitar-te haver de cercar continuïtat amb el següent i caure en la "sensraó" de la noveleta de l'Oest.

Epístoles i pistoles ha dit...

aquest estiu he descobert el Ferran Torrent (les primeres novel·les) tipus No emprenyeu el comissari o Gràcies per la propina, els recomano molt (a mi m'han agradat, a tu potser et fan gumitar, això dels gustos és complicat)

Anònim ha dit...

Si llegeixes en anglès, a banda de Terry Pratchett (que ja et recomanava el Neopoeta), qualsevol cosa del Ben Elton, particularment "Dead Famous", que combina la intriga amb una paròdia mordaç i divertida dels concursos tipus Gran Hermano.

Aida ha dit...

Pos jo et diria Mel i metzines de la Maria Barbal, Frankenstein de la Mary Shelley, La Roca de Tanios d'Amin Maalouf, El metge de Noah Gordon, La trilogia de la Fundació de l'Issac Asimov, Firmin del Sam Savage...

Unknown ha dit...

Va, per aquí recomanen a la Nothomb, jo també, però un altre Biografia de la Fam. També, Ahir d'Agotha Kristof (o com s'escrigui). També, estic d'acord amb Seda del Baricco. I no sé... que últimament llegeixo poc. O la Sarah Waters amb Falsa Identitat o Besar el bellut, però aquests ja són una mica totxos (Molta dona, que només llegeixo dones? :-S)

Què t'anava a dir ha dit...

- "Lolita" d'en Nabokov
- "Un dia a la vida d'Ivan Desinovich" d'en Solzhenitsin
- "La mort d'Ivan Ilich" i "Sonata a Kreutzer", d'en Tolstoi

Es nota que m'agraden els russos?

Jordi Casanovas ha dit...

com que ja n'han dit uns quants dels que hauria pogut dir... un de diferent La trista mort del noi ostra de Tim Burton

Anònim ha dit...

Si t'agrada la novel·la negra, 'la tercera virgen' de la Fred Vargas. I en general, qualsevol obra seva. Brutal

Anònim ha dit...

ja, ja, l'anunci que m'ha sortit en entrar a la teva web... 'soluciones capilares'...amb un nom de bloc com el teu, què em podia esperar ! :-)

MARTA ha dit...

A veure i tot que suposo que sortirà a totes les llistes dels més publicats, et recomano: Els homes que no estimaven les dones de "Stieg Larsson".
És l'anomenat fenomen Larsson i el primer d'una trilogia, de fet aquest autor va morir amb 50 i pocs, i no ha pogut veure l'èxit.
Si el llegeixes ja em diràs.

Unknown ha dit...

Aquest és uberrecomanable: El cinquè en joc, de Robertson Davies.
El Quadern Gris (J.Pla), magníficament escrit.
Qualsevol llibre d'en Sala Martín (el de les americanes estridents).
Cero. La biografia d euna idea peligrosa (curiós)
La petita història dels reactors en ucrainès (MArtina Lewycka) (entretingut, si tens un nivell d'anglès mig, atreveix-te en equest idioma).
El curiós incident del gos a mitjanit (tb, en anglès si t'atreveixes).
El economista camuflado (Tim Harford)(menys interessant del que sembla)
La (deca?)logia de Jean M Auel, Los hijos de la tierra. Una historia molt interessant i cultivadora d ela prehistòria (de debò, interessant!)

... o bé un iPod amb "l'ofici de viure" del dia anterior (durada 1h).

Anònim ha dit...

Oh-oh-oh!!!
El curiós incident del gos a mitjanit!!! El vaig devorar!! Magnífic!

Com també la sonrisa etrusca (José Luis Sampedro) o la Vida de Manolo (d'un jove Josep Pla)… o el poema de la rosa als llavis, què coi.

. ha dit...

un de primet amb contes molt curts i divertits: "Joc d'Atzar", de Slawomir Mrozek.
i parlant de coses divertides (com aquest blog), "Com em vaig convertir en un estúpid", de Martin Page. A mi me'l van regalar i m'ho vaig prendre com una indirecta, però està molt bé.

Anònim ha dit...

Jo no suportaria no haver llegit la Rayuela (però pesa i, si et serveix de referència, el Veí no pot amb ella). Què me'n dius de "L'elegància de l'eriçó" de la Muriel Barbery? A l'àrtic va triomfar!

Zincpiritione ha dit...

Gràcies, anònim. Nothomb és a la llista d'espera. I Pujols! Oitant! És un bon moment per redescobrir-lo!

Musa, el Sampedro ja l'he fet, el Pedrolo me l'apunto! (i el poema de la rosa als llavis... uf, tot un clàssic, un fondo d'armari que s'ha de tenir sempre a ma!)

Tarambana, Seda i la Dama de Blanc molen! Espero que acasa arribi el consol de la Gavalda. Pel que fa al catàleg d'IKEA... em sembla que m'esperaré que facin la pel·lícula! :P

Neopoeta, m'apunto aquest Eric, que segur que té una portada que llama! ;)

Gràcies Carles, no són el meu fort, però persidecàs ho tindré en compte!

epístoles i pistoles, el Torrent no és sant de la meva devoció, cosa que, tenint en compte que sóc de ciències, segur que vol dir que és un grandíssim escriptor!

eduard, de llegir, en anglès, llegeixo, el que passa que no hi plego re... :P Però m'ho apunto!

Gràcies aida, alguns ja els he fet, però fa temps que tinc ganes d'agafar el Firmin aquest, viam què tal!

Dos punts per la Nothomb, tirai! Segur que caurà!

Uau, què t'anava a dir, interessant sel·lecció! Mai m'he atrevit amb Solzhenitsin. Potser ja toca, no? Ni que sigui pòstumament, m'hi posaré!

El títol promet, jordi!!! Gràcies!

No la coneixia de res, laianna. Viam què trobo seu i m'hi poso!

Marta! Aquesta és una de les primeres que tenia a la llista per les moltíssimes i boníssimes recomanacions que me n'han fet!

Ai, xepe71, que no m'atraparé la fenya!!!! :D Gràcies per les recomanacions!

jordi moreno, algú que es diu Slawomir Mrozek, ha de ser bon escriptor a la força. M'ho apunto!

Gràcies, veïna! Si de cas, primer faria l'elegància de l'eriço i deixaria Rayuela per les "vacasions"!

bioqòmic ha dit...

I per què no us subscriviu al diari -Què! -re, re... És molt recomanable pels trajectes en tren. O és que preferiu llegir històries que estiguin basades en fets reals?

eva ha dit...

Amb unes amigues, modestament, vam fer un blog per facilitar que cada una es fes el seu PLSVT a mida com i quan li convingués.
alavoradelfoc.blogspot.com

Potser hi trobes alguna cosa del teu agrat.

Llum ha dit...

Llibres que no siguin dels més venuts? A veure, deixa'm pensar... Tot i que em sembla que el que recomanaria jo no entra dintre del teu ventall...

Hi ha un llibre juvenil que es diu Tobie Lolness que està molt bé. Si el llegissis em mataries, perquè acaba a mitja història, però la segona part està al sortir. És boníssim i no té massa propaganda.

Si vols una novel.la més "adulta", de ciència ficció, et recomano Spin, de R. C. Wilson. Però crec que, malauradament, només el trobaràs en anglès. Però s'entèn bé i és boníssim (això sí, hi ha ciència ficció una mica dura a estones).

I, ja per acabar, un llibre que ha funcionat amb el boca-orella, no massa conegut, i que és genial: La mujer del viajero en el tiempo. Sembla un llibre de ciència ficció, però de ciència no en té massa. I... també és genial.

Tot i que em sembla que són llibres poc coneguts, però que tampoc t'interessen massa (però jo provaria amb la mujer del viajero en el tiempo, si a tu no t'agrada, a la senyora Piritione segur que sí!)

Anònim ha dit...

la "Història del Senyor Sommer", "El balcó del frangipani", i tants d'altres!

Fàtima Llambrich ha dit...

Patricia Cornwell:
Causa de Muerte
ADN Asesino
Jack El Destripador, Caso Cerrado. (treball d'investigació)

Gyles Brandreth:
Òscar Wilde y una muerte sin importancia

Andreu Martín:
De tot cor

Cosses que passen a Barcelona quan tens 30 anys. (és ideal pel tren)

La mala dona (no l'he llegit però té molt bona pinta, ara estic amb Predator (Patricia Cornwell) si el llegiu valtros primer, feu-ne cinc cèntims.

Paciència amb la Renfe, això no és un llibre, és un consell.