dilluns, 16 de juny del 2008

Què és Catalunya? (Sisena part: una aproximació humana)

Com bé diu l'Estatut, Catalunya és un puestu.

I com a puestu que és, Catalunya té una realitat geogràfica, econòmica, viària, trigonomètrica, gravitatòria i hasta onicològica, les quals ja han estat degudament objecte d'estudi en aquest modest bloc.

Però ai las! Què seria d'un puestu sense les persones que l'habiten? Sense la seva gent? Sense els seus indígenes? És per aixòs que avui toca fer una aproximació a la realitat humana de Catalunya i donar resposta a la gran pregunta que tots ens hem fet alguna vegada: Com és el ciutadà mig d'aquest estimat nostre puestu? Com és el catalanet estàndard? Quin perfil té el ciutadà típic de Catalunya? Quin és el retrato robot d'un català arquetípic? En altres paraules: com és un català n-o-r-m-a-l (és a dir, aquell que la senyora Piritione buscava i no va trobar)?

Un servidor, que no s'inventa mai re, ha començat la recerca per l'Idescat i ha trobat que el tipo de persona que més abunda a Catalunya, per sexe i edat, són els homes de 31 anys. Sembla mentida, però és bembé aixins. Per tant, tenint en compte aquest perfil, podem afirmar també que l'arquetip de català viu amb la parella i, tot i que només ha estudiat fins a EGB, ESO, o Batxillerat elemental, té una fenya que el manté actiu.

"D'acord...", direu, "...però això només son numbros...", continuareu, "...i els numbros són freds!", concloureu. I jo, amabilíssims lectors, virtuosíssimes lectrius, us donaré la rao, perquè sóc aixins de generós i bona persona. I és per aixòs que he anat una mica més enllà (i per simbolitzar-ho, faig un punt i a part).

Alehop. Podem afirmar també sense reparo, que el nostre català-promig viu a Barcelona, que és la ciutat on viuen més homes de 31 anys de tot Catalunya (i aixòs no és centralisme, que és pura estadística i ciència objectiva). I on viuen majoritàriament els homes de 31 anys a Barcelona? Si ens remetem novament a les estadístiques, hem de situar el nostre home a l'esquerra de l'eixample. I, vivint on viu, el més probable és que voti CIU (rodolí).

Ens hi acostem. Estem a punt de caçar el català-model. L'indígena arquetípic. Ja sabem on viu, com viu, què fa, què pensa. Però ens falta una cosa molt importanta: nom i cognoms.

Atès que el catalanet que integra tots els valors mitjans d'aquest nostre puestu va néixer durant la dècada dels 70, ja sabem que es deu dir David. I encara podem saber més coses. El seu cognom és Garcia.

Emocionats? Ho entenc. A mi també se m'ha posat la pell de gallina quan he arribat a aquesta conclusió. Amigues i amics, eureka!
Sincerament, jo sempre havia cregut que el català representatiu per excel·lència era el senyor Venanci de Girona (que té sis fills), o el Víctor Sauler Portal (que té una cartilla a la Caixa). Però aquest estudi ha demostrat que anava errat. El català que encarna els valors més alts de la catalanitat es diu David Garcia, té 31 anys, vota Convergència, viu a l'esquerra de l'eixample amb la seva parella i, tot i que no té estudis universitaris, és molt treballadoret i no li falta la fenya. Ademés admira la Núria Feliu i té tots els seus discos (aixòs no ho diuen les estadístiques, que ho dic jo per llògica, perquè la Feliu agrada a tothom).

Algú el coneix?


Què més és Catalunya?

Primera part: una aproximació trigonomètrica
Segona part: una aproximació econòmica
Tercera part: una aproximació viària
Quarta part: una aproximació gravitatòria
Cinquena part: una aproximació onicològica

16 comentaris:

Sergi ha dit...

Per un moment he pensat que estaves parlant de mi, perquè moltes de les característiques del català tipus les compleixo, però no em dic David Garcia. No obstant, en tenia un a la meva classe, i per tant és de la lleva. Ara bé, no sé si complirà la resta de requisits per ser 'l'home', ja et dic ara que no feia pinta de passar l'EGB...

Té blog aquest home tipus?

Puji ha dit...

No el conec pas, però posats a conèixer, preferiria conèixer l'Anna Saluler Portal, que tenia el carnet d'estudiant de l'Autònoma (que llavors estava patrocinat per la caixa) amb la seva corresponent foto i era una menestraleta de molt bon veure, que ara deu tenir 31 anys.

Llum ha dit...

Jo tinc una pregunta: algú sap per què hi ha més homes que dones (amb diferència) a la nostra franja d'edat? Si és així, i comptant que la proporció de gais i lesbianes sigui similar, hi hauria d'haver molt d'home desaparellat, no? On són, doncs? (Ni cas, estic fatal!) Que algú es miri la proporció de solters/eres entre 25 i 34 anys, si us plau! Que gairebé diria que me'n toquen dos per mi! :-P

Zinc, si us plau, no m'esborris el comentari! O sí, tu mateix :-D

Jordi Casanovas ha dit...

Amb aquest perfil t'ha faltat dir que és soci del RACC i del Barça...i veu TV3 i escolta Catunyaradio.

MARTA ha dit...

No sé on són Llum.
Per cert Zinc et proposo que facis un estudi de l'arquetip de la dona catalaneta.

meta.N ha dit...

I jo que em pensava que el catalanet mitjà es deia michaeljotafox.

Ara, ja sospitava que vivia a l'eixample.

Apa, que vagi bé!

Anònim ha dit...

Sense cap mena de dubte "Catalunya és un Puestu" :P

Felicitats!

http://www.youtube.com/watch?v=IW2ElTWKp8Q

SantsRauxa

bioqòmic ha dit...

Sóc jo!! El catalanet típic, o Catalanus vulgaris!!! Em dic David, vaig néixer als 70, no tinc 31 anys però entra dins els meus plans de futur complir-los algun dia (preferiblement el dia del meu aniversari, ja veus quins capritxus!), no em dic García però en conec alguns, visc a Barcelona i a vegades passo per l’Eixample, i sobre lo de votar a CiU…mmm potser podria plantejar pensar-m’ho si em prometessin un secretaria general de quisapquè...
A veure qui s’atreveix a dir que és més catalanet mig que jo!

Ximo ha dit...

Benvolgut Zinc: sóc en David Garcia. Passava per aquí tot navega que navegaràs i, després de llegir aquest post, he decidit fermament que donaré el meu cos a la ciència catalana.

Karbeis ha dit...

Ximo: no oblidis votar CiU, que ès l'ensenyança més importanta que n'has de treure del post! :P

Per cert zinc, llàstima que no hagi estudiat re. Perquè si no, seria dentista i recomanaria xiclets sense sucre (com nou de cada deu). Es clar que potser és arreglador de rentadores freelance i recomana "Calgonit", vés a saber...

Karbeis ha dit...

Per cert, en David Madí no és massa més gran, també es diu Davit, no té estudis universitaris i evidentment deu votar CiU. Ves que no visqui a l'eixample esquerre :P

Assumpta ha dit...

Jo coneixia un David Garcia, però vivia a Poble Nou... i deu tenir uns... 36 o 37.
La darrera vegada que el vaig veure potser tenia 10 u 11 anys.
No sé pas que se'n deu haver fet d'en David Garcia.

Assumpta ha dit...

Disculpeu... però.
Aprofito per a desitjart sort a Pep Guardiola, que la necessitara: Sort Pep!!
Gràcies.

Zincpiritione ha dit...

Xexu, segur que el català tipus té bloc (però com que el deu tenir a blocat se li penja sovint...)

puji, certament entranyable, la família Sauler Portal. Em pregunto quants deuen ser de colla...

És ben curiosa aquesta desproporció, llum. I no ho acabo d'entendre, perquè a col·lègit, de petits, a classe hi havia més nenes que nens!

jordi, lu raru és que no es digui Jordi! :P

marta, alguna dia l'haurem de fer!

No, ararat, no pot ser, que el michaeljotafox no viu a l'eixample. Tothom sap que és del Poble Sec!

Gràcies en vida teva, anònim, però que sàpigues que he trobat la lletra de la cançó altament ofensiva...

bioqomic sols resta un petit detall per nomenar-te catalanet mitjà: tens tota la discografia de la Núria Feliu?

ximo, no siguis tonto, no el donis, ven-lo!

karbeis, no em preguntis perquè, però ara per una associació d'idees rara meva m'ha vingut al cap el Davit Meca...

Gràcies Assumpta. Jo també vull aprofitar l'avinentesa per saludar la senyora Dulores, que no em llegeix ni re, però fa temps que no la citava.

Anna Tarambana ha dit...

Jo m'he quedat amb la "copla" que ho ha més homes que dones. Per tant, m'esteu dient, que m'he quedat amb un quan potser me'n tocarien dos. Mmmm... interessant...

Des d'aquí les meves salutacions al David Garcia! Estic d'acord en la demanda del prototip de catalaneta!

Puji ha dit...

Els Sauler Portal són sis, viuen a Girona i el seu pare es diu Venanci.