dilluns, 4 d’abril del 2011

Amb "P" de Pamplona

Vivim temps estranys.

Temps de xarxes sense cables. Temps d'enginyeria injectable de teixits. De mecatrònica. De realitat augmentada. De computació GRID. De nano-cèl·lules solars.

Temps de LEDs vermells que m'enrevolten i controlen cada peça d´un transbordador.

Però, ai las!, cada vegada que diem, per exemple, que ens cognomenem Piritione, hem d'aclarir que s'escriu amb "P" de Pamplona.

Amb "P" de Pamplona.

Fascinant. Mentre al món algú està desenvolupant la criptografia quàntica, treballant amb imatges mol·leculars o imprimint circuïts amb tècniques de nanolitografia, nosaltres encara aclarim que Piritione va amb "P" de Pamplona.

P de Pamplona, M de Múrcia, N de Navarra: lletrejar fent servir capitals de província espanyoles fa antic. Gairebé tan antic com el sistema emprat pel senyor Napolitani (true story, sujuru!) que lletreja fent servir l'alfabet de radioaficionat tipo bravo, charlie, delta, tango, foxtrot, que aixòs sí que és antic.

És, doncs, hora de renovar, actualitzar i àdhuc modernitzar el sistema de lletrejar. La solució, com en (gairebé) tot en aquesta vida, la dóna Google. Com? Doncs d'una manera tant fàcil que fins i tot la Marina Rossell seria capaça d'entendre-ho:

Primer: anem a la pàgina de Google en l'idioma en què volem lletrejar, sigui l'armeni, l'indonesi, el punjabi, o el cada vegada més exòtic català.

Segon:
a la casella del cercador, escrivim la lletra que volem lletrejar

Tercer:
esperem unes decimetes de segon (o uns segundets, carinyo, segons tipus de connexió).

Quart: ens apareix com per màgia la paraula més popular segons Google en l'idioma de cerca.

Aixins, a partir d'ara, en català no direm més P de Pamplona, N de Navarra o S de Sevilla, sinó que les substituirem per expressions més actuals tipu P de Privalia, N de Nespresso o S d'Sport (que en islandès equivaldria a P de pressan.is, N de n1 o S d'skype).

Evidentment, tot això ens ho podríem estalviar si parlessim un idioma en el qual només existís una  sola lletra (pransemple la M). Però aixòs, canalla, ja serà matèria d'un altre apunt.
 

8 comentaris:

El porquet ha dit...

Ara me n'adono que començo a ser antic i contradictori. Utilitzo les capitals de províncies espanyoles, fins i tot, quan no sé ni si són capitals de província.

Em pregunto si el sistema "Txoni" tindria èxit:

A de Agüita
B de Buga
C de Cari

Puji ha dit...

Darrerament us noto una lleugera obsessió amb el lletreig. Esteu bé? Us heu apuntat a "Cifras y letras"?

Sergi ha dit...

Oh, encadenant posts? Magnífic. He fet la comprovació i teniu raó, és clar, com he pogut dubtar de vós? Pensava que no fos la pròpia memòria de l'ordinador, però l'heu clavat. Com que jo sóc un fervent devot de Google, hauré de començar a fer cas. Google sempre té raó, és a tot arreu i ho pot tot. I si ha de ser P de Privalia, doncs que ho sigui, que a mi, personalment, a Pamplona no se m'hi ha perdut res. Al lloc de Privalia de moment tampoc, però si Google ho diu...

Zincpiritione ha dit...

Bon sistema, Porquet, el Txoni!! El Google encara no l'ha incorporat com a llenguatge (i mireu que n'ha incorporat, de raros!), però no ho descartéssiu pas!

Ni a Cifras y Letras ni al Gran Dictat, Puji... a l'únic que m'he apuntat darrerament és per votar per correu. Que sabeu si hi ha gaire pot, de prèmit?

Jajajajaja! Home de poca fe, XeXu!!! :P

Josep ha dit...

A d'Anus
B de Bondage
C de Cul
D de Depravat
etc...

paula ha dit...

que bo! eh! i m'hi he entretingut i tindria bastant sentit fer-ho! de les primeres entrades amb algunes lletres hi ha.
B DE BARÇA
I DE IKEA
D DE DECATHLON
F DE FACEBOOK
Actual i conegut per tothom!

Sr. Tinc ha dit...

o amb M de M'agrada el post!

Jordi ha dit...

L'últma és la M de Marina (Rosell)?